Angular nedir? Nasıl kurulur?

Herkese merhaba, bugün ki yazımda ünlü bir javascript frameworkü olan Angular neyin nesidir nasıl kurulur gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağım. Öncelikle Angular Web, mobil ve masaüstü uygulamaları oluşturabileceğiniz javascript frameworküdür. Angular Typescript ile kodlanır. Ayrıca syntax bakımından C# ve Java gibi dillere oldukça benzer. Bundan dolayı OOP bilen kişiler tarafından öğrenilmesi ve kodlanması çok kolaydır. Günümüzde SPA çok duyulan bir konudur. Angular Single Page Applicationu destekler. Anguların en çok sevdiğim özelliklerinden bir tanesi de MVC mimarisini desteklemesi. Component ve modüller oluşturarak tekrar eden aynı iş yapan kodlar yerine tek kod yazılır. Ayrıca Ionic, Kendi gibi mimarilere kolayca entegre olur. Böylece Cross Platform çalışır. Kısaca mobil uygulamalar veya masaüstü yazılımları geliştirebilirsiniz.
Angular Kurulumu ile devam edelim;
İlk olarak NodeJS kurulumunu yapmamız gerekir. NodeJS javascript komutlarını server tarafından işlenmesini sağlamakla yükümlü olan uygulamadır
Şu adresten indirme işlemini yapabilirsiniz –> https://nodejs.org/en/download/
NodeJS kurulumunu yaptıktan sonra komut ekranını açıp

 node -v

komutunu yazarak kurulumun başarıyla gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edebilirsiniz. Böylece NodeJS’in versiyonun öğrenmiş olacağız.

Şimdi sırada

npm

komutu var. Bu komutun açılımı Node Packed Modules’tir. İşkem yapmak istediğimiz modülleri yüklemek, silmek, güncellemek ve listelemek için kullanılan paket yöneticisidir.

npm install modul-adi -save-dev

komutu ile modül yüklemesi yapabilirsiniz. -save-dev modül ismini package.json dosyasına kaydedilmesini sağlar.

Şimdi angular kurulumuna geçelim.
https://cli.angular.io/  adresine gidip kurulum hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Angular kurulumu için terminal ekranına

npm install -g @angular/cli

yazarak kurulumu yapabilirsiniz. -g parametresi global anlamına gelmektedir.

Angular kurulumunu tamamladık. Komut ekranına

ng -v 

komutunu yazarak kurulumun başarılı olup olmadığını kontrol edebilir ve versiyonlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Böylece Angular kurulumunu tamamlamış olduk. Ben Angular 6 versiyonun kullanıyorum. Şuan itibari ile Angular 9 çıkmış bulunmakta. Yüklemeleri yaptığınız zaman nguların son versiyonu bilgisayarınıza kurulmuş olur.
İyi çalışmalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir